Kilye ile yolculuğumuz tarihi ile mağrur Gelibolu yarımadasına… Kilye adını, tarihimizde derin izler bırakan Çanakkale Savaşı'na sessizce tanıklık etmiş tarihi yarımadanın bir ovasından alıyor. Kuzey Ege havasının hüküm sürdüğü tarlalarda, bağlarda, zeytinliklerdeyiz. Güneş ve karayelin sert dansıyla olgunlaşan sebze, meyve ve zeytinlerin yetiştiği topraklardayız. Havasında eşsiz reçine kokuları, uçsuz bucaksız, el değmemiş çam ormanlarıyla yan yanayız... Doğa ahengini koruyor. Her bir Kilye ürünü ile geçmişin kapılarını aralayalım, doğallığı doyasıya yaşayalım, bugünün tadına varalım diye... Kilye'nin küçük de olsa bir hikayesi var... Küçük çapta başladıkları üretimleri, ürünlerini paylaştıkları dostlarının ısrarı ile daha profesyonel bir çizgiye oturur ve Kilye Doğal Ürünler işleme tesisi kurulur. Gelibolu Tarihi Yarımadası'nın bol güneşli ve rüzgarlı tarlalarına, meyve bahçelerine ve asırlık zeytin ağaçlarına ev sahipliği yapan tesis Eceabat’ta 2010'da hayata geçer. Günümüzde, Kilye'yi oluşturan vazgeçilmez unsurlar markanın manifestosu olur. Doğal, mevsiminde, katkısız ve yöresel. Tarihi milli park sınırları içerisinde yer alan, çam ormanları ile çevrili, kuzey Ege denizi yamaçlarındaki bu verimli topraklarda eski zamanlardan beri bağcılık ve zeytincilik yapılıyor; tarımsal ürünler yetiştiriliyor. Eceabat'a özgü, mevsiminde yetişmiş, organik veya iyi tarım uygulamaları sertifikalı tarlalardan toplanan mahsuller Kilye doğal üretim tesislerinde özenle işleniyor. Topraktan keyifli sofralara uzanan Kilye ürünleri; Taş Baskı Sızma Zeytinyağlar, Sofralık Zeytin Çeşitleri, Zeytin Ezmesi, Camda Domates Konservesi, Domates Salçası, Közbiber, Biber Salçası, Pekmez, Tahin, Üzüm-Meyve Kompostosu ve Reçel-Marmelat çeşitleri olarak sıralanabilir. Kilye zeytin/zeytinyagi üretim bölümünde, zeytinin kendine has nefasetini, koku ve lezzetini kaybetmeden tıpkı geçmiş zamanlardaki enfes rayihalı zeytinyağına dönüşmesi sağlanıyor. Geleneksel yöntemlerden granit taş baskı sistemi ile has sızma zeytinyağı elde ediliyor. Taş baskı sızma zeytinyağı elde etme sisteminin her aşamasında zeytinin asitlenmesini önleyici özel ekipman ve yöntemlere başvuruluyor, öğütme ve sıkımda hava ile teması minimumda tutuluyor. Bu sayede elde edilen sızma zeytinyağının asitlik değeri 0'a en yakın değere geliyor. Sızma zeytinyağları için kabul edilen bu değer Oleic Acid cinsinden maximum %0,08'dir. Özellikle 'Çiğ Sızma Yağ' olarak adlandırılan, taş baskı sonrasi kendiliğinden sızan zeytinyağının kepçeler ile toplanması ile elde edilen sızma zeytinyağı Kilye'nin en gurur duyarak üretttiği ve lezzet tutkunlarının vazgeçemediği ürünler arasındadır. Mahsullerin işlenmesinde her türlü katkı ve kimyasal kullanımından özellikle kaçınılarak, doğallıklarının korunması öncelikle sağlanıyor. Ambalajlamada cam malzeme tercih ediliyor. Kilye Doğal Ürünleri üretim aşamasında çevre köylerden çalışmaya gelen her yaştaki kadının emeği ve bilgisine başvuruluyor, yöreye özgü geleneklere sahip çıkılıyor. Ürünleri oluştururken geçmiş zamanlardaki çeşitlilik, yapılışlarındaki sadelik, basitlik özellikle gözönüne alınıyor. Katkı ve kimyasal içermedikleri için tüm Kilye ürünleri açıldıktan sonra ancak "pazardan taze alınan sebze ve meyvelerin dolaplarımızda bekleyebileceği süre kadar" dayanabiliyor. Açıldıktan sonra aylarca dayanan, içlerinde koruyucu ve katkı bulunan ürünlerden olmamalarına özellikle özen gösteriliyor. Kilye Doğal Ürünleri shop.kilye.com.tr adresli e-dükkanlarının yanı sıra Suvla Eceabat Fabrika Satış Mağazası, Bodrum Marina Suvla Mağazası ve İstanbul Perpa Konsept Mağazalarında; Cihangir’deki Suvla Shop, Fenerbahçe, Gökçeada’daki Suvla CCrCorner’Corner' larda, İstanbul'da çeşitli şarküterilerde, Zorlu Eataly raflarında, Migros, Carrefour, ve Metro raflarında doğal ürün severlerle buluşuyor. Kilye'nin bağ, meyve ve sebze bahçelerinden mevsiminde elde edilen sofralık üzüm çeşitleri ile Çanakkale domatesi başta olmak üzere yöreye özgü bazı meyve ve sebzeler, sadece mevsiminde taze olarak sınırlı miktarlarda Eceabat Kilye Üretim Fabrika mağazasında lezzetseverlere sunuluyor.
|